Мобилно приложение за завеждане на щети по застраховка Каско

Лев Инс предлага на клиентите със застраховка Каско мобилно приложение за онлайн заявяване на претенции. Услугата е предназначена за улеснение на клиентите при завеждане на щета, само в няколко стъпки. Интуитивният интерфейс води потребителя на всяка стъпка с указания и предварително подготвени шаблони.

За да се възползва от приложението, клиентът е необходимо да се свърже с колцентъра на Лев Инс на телефон 0800 15 333, където да информира за настъпило събитие. Нашите оператори ще запишат необходимите данни за започване на процедурата и ще изпратят SMS с линк на смарт телефона, с който ще бъде направен огледа на увредения автомобил. Клиентът следва да  има предвид, че изпратеният линк е валиден в рамките на 24 часа.

След получаване на SMS, клиентът избира посочения линк и приложението се зарежда на телефона му. Остава само да следва стъпките – избор на увредените детайли, съгласно показаният макет на автомобил; степента на увреждане – малка, средна или голяма. На следващата стъпка клиентът прави снимки на автомобила, като има предварително подготвен шаблон и указания как да бъдат направени. Съобщения информират клиента своевременно, ако снимките не са достатъчно като брой или вид.

За да завърши регистрацията на щетата си, клиентът следва да потвърди въведените данни и снимки. В случай на трудност, на всяка стъпка има възможност да позвъни на телефона за поддръжка. Веднъж завършената регистрация на щета не може да бъде заредена отново.

В рамките на 24 часа (в работни дни) от приключване на огледа, експерт на Лев Инс ще се свърже с клиента, за уточняване на следващите стъпки от процеса по обслужване на заявлението за щета.