Кои са петте индустрии най-застрашени от кибер атаки?

1 апр, 2021

Дори и да не се беше появил COVID 19, светът пак щеше да върви към дигитализация. Вирусът единствено ускори този процес и го превърна в още по-привлекателна мишена за кибер престъпници. Инициаторите на кибер атаки са по-изобретателни от всякога и се движат в крак с тенденциите.

Хакерите не дискриминират. Те се интересуват от вашите данни и се стремят да ги откраднат независимо от това кой сте и с какво се занимавате. Въпреки това, статистиката сочи, че за изминалите година и половина тези пет индустрии са отбелязали извънредно висок ръст на  опитите да се осъществи пробив в киберсигурността им.

Здравеопазване

За никой не е изненада, че здравните институции и фармацевтичните компании изживяват най-силни трусове свързани с тяхната сигурност, тъй като са в центъра на полезрението в цял свят. Пристигането на ваксините постави тези индустрии под още по-постоянен прицел.

Един от начините, по които кибер измамниците се стремят да навредят е посредством фишинг имейли с фалшиво и зловредно съдържание. Огромен риск си остава и кражбата на  данни и поверителна информация.

Специалистите, които отговарят за киберсигурността на здравни заведения и фармацевтични фирми все по-ефективно се адаптират към създалото се положение и са склонни да инвестират в решения, които ги предпазват от кибер атаки. Според проучване на Western Market Research, ресурсите, които ще се влагат в киберсигурността на здравеопазването на глобално ниво ще надминат 27.10 милиарда долара до 2026г.

Онлайн Търговия

Онлайн пазаруването постави безпрецедентни рекорди през изминалата година. От една страна имахме дълги и повтарящи се периоди на локдауни, и от друга, сезонните пикови шопинг периоди също преминаха в препоръчителна изолация. Консуматорите свикнаха да поръчват стоки през Интернет дори и да не са го правили никога преди. Всичко това би било идеално, ако не съществуваха проблеми със съхранението на лични данни и компрометирани куриерски услуги.

При онлайн търговията отговорност за сигурността си носят и продавачът и купувачът, защото кибер престъпниците проявяват апетити и към двете страни. Често срещани са злоупотребите с кредитни карти и разпространяване на компютърни вируси, но в последно време възникнаха и по-сложни казуси, като например инжектиране на зловредно скриптове в изображенията на продуктите в онлайн магазините, както и на чекаут страницата.

Измами с фалшиви адреси за доставка на потребителите са друг актуален начин, по който може да се навреди на онлайн търговците. Най-лошото е, че хакерите умело заличават следите си и често остават безнаказани.

Образование

Тук отново щета може да се причини вреда на много нива и за всички участващи страни. На първо място по брой кибер атаки са учебните заведения за висше образование. Те често се превръщат в жертва на социално инженерство и малуер програми които имат за цел да присвоят чужда интелектуална собственост и лични данни.

Ако това не е достатъчно, кибер похитителите отиват и по-далеч като развалят компютърни системи или блокират достъпа до специализиран за университетите софтуер. По този начин се създават  условия за финансово изнудване.

Финансови Институции

Тази индустрия е винаги на челни позиции по опити за пробив в мрежовата ѝ инфраструктура по обективни причини. В крайна сметка, финансовите институции управляват това, което кибер престъпниците искат най-много – парите. В анализ на Международния Валутен Фонд от декември 2020г. се констатира, че кибер атаките насочени към финансовия сектор са се увеличили тройно в рамките на едно десетилетие.

Голяма част от банките все още се доверяват на остарели компютърни системи за сигурност и по този начин поддържат благоприятна среда за нелегални дейности от страна на хакери, като например кражба на идентичност, саботаж, и злоупотреби от страна на некоректни служители, които работят от вкъщи. Да не забравяме и директното източване на сметки, което е възможно благодарение на това, че финансовите институции оперират на международно ниво.

IT и Телекомуникации

Макар и осведомени в сферата на информационните технологии, IT професионалистите не винаги са експерти по киберсигурност. IT организациите са също толкова уязвими колкото е всяка друга индустрия. В някои случаи те са дори значително по-застрашени.

За пример, телекомуникационните компании са обект на най-засилени DDoS атаки или атаки за отказ на достъп. Този вид атаки причиняват редица неприятности като дори могат и да прекъснат връзката с Интернет. Нещо повече, обикновено DDoS атаките подготвят почвата за втора серия още по-коварни атаки. Разбира се, всички останали видове кибер опасности, които вече споменахме като вируси, фишинг имейли, разбиване на пароли, присъстват с пълна сила и тук.

Какво е необходимо да знаете за кибер риска във вашата индустрия и как да се защитите?

Дори цифрите да сочат, че честотата на кибер инцидентите в определени индустрии расте, това не означава, че те са запазена марка само за тези индустрии. Напротив, мнозинството от кибер заплахи виреят свободно в дигиталното пространство без да са насочени към конкретна мишена. Следователно, абсолютно всеки бизнес може да се озове в сложна ситуация.

Нашите експерти от Оперативния Център по Киберсигурност (CyberOne) съветват да не се изчаква да се случи инцидент, за да се вземат мерки. С помощта на модерни технологични решения, кибер рискът може да се контролира.

Отделно, потенциалните вреди, които кибер нападенията са в състояние да причинят също могат да бъдат сведени до минимум като се сключи подходяща кибер застраховка.