Лев Инс награди интересни и иновативни студентски проекти за реконструкция и разширение на Националната библиотека

3 юли, 2020

На 2 юли във фоайето на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха представени дванадесетте предложения, които се включиха в студентския конкурс за идейни проекти за реконструкция, преструктуриране и разширение на сградата, обявен от Обществения съвет при институцията. Като спомоществовател на конкурса Лев Инс награди най-интересните и иновативни 3 предложения с парични награди.

 

 

По време на церемонията изпълнителният директор на Лев Инс г-н Павел Димитров обяви, че съвременният поглед и отношението на младите хора, което е вложено в проектите, е предпоставка Националната библиотека да стане модерен притегателен център и да помогне за връщане на интереса към четенето. Всеки от трите наградени екипа е използвал различен подход за решаване на двете основни предизвикателства – опазване на сградата като архитектурен паметник и запазване не растителността зад съществуващата сграда. По думите на Кирил Вълчев – член на обществения съвет, идейните проекти са на световно ниво и могат да се реализират. Затова е важно много бързо да бъдат представени на кмета на Столична община г-жа Фандъкова и на главния архитект арх. Здравков.

 

 

Предложенията на студентите 4 курс специалност Архитектура на Университета по архитектура, строителство и геодезия бяха изработени в периода на извънредно положение и представени на академичното ръководство, което селектира най-добрите 12. Деканът на Ахитектурния факултет – проф. д-р архитект Орлин Давчев обяви, че героите на деня са студентите, които са прегърнали идеята за реновиране и разширение на Националната библиотека и са вложили креативност, нестандартен подход и отношение към средата и сградата.

Изложбата, представяща най-добрите дванадесет идейни проекти на студентите, ще остане в сградата на Националната библиотека и ще бъде достъпна за разглеждане във фоайетата.