Марин Маринов, Ръководител на Дирекция „Автокаско и Гражданска отговорност” в ЗК „Лев Инс” АД: „Шофирането трябва да се превърне в култура и самосъзнание на всеки от нас”

20 сеп, 2023

Лидерът в застраховането на българския пазар призовава „Остани жив! Пази живота!“

„Пътната безопасност, освен ангажимент на отговорните институции, е и ангажимент, самосъзнание на всеки един от нас. Не можем да търсим отговорност само от институциите, когато част от нас, част от активните участници в движението сядат зад волана след употреба на алкохол и/или забранени упойващи вещества. Ролята на отговорните институции е да предприемат такива възпитателни действия срещу нарушителите, за да може шофирането да се превърне в култура и самосъзнание на всеки от нас”, каза Марин Маринов, ръководител на Дирекция „Автокаско и Гражданска отговорност” в ЗК „Лев Инс” АД по повод 20 септември – Ден без загинали на пътя.

 

ЗК „Лев Инс” АД се включва в организираната за осма година от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL кампания „Ден без загинали на пътя”. Тя се провежда в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември, а в тазгодишното издание датата, определена за него, е 20 септември. Целта е в този ден да няма загинали по пътищата на нито една страна от Европа. Мотото, избрано от организаторите на кампанията за тази година, е „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“).

 

 „Лично аз, като активен участник в движението по пътищата, но и като дългогодишен експерт в автомобилното застраховане в ЗК „Лев Инс“ АД, заявявам подкрепа към инициативата на Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Национална полиция“ и Европейската мрежа на службите на пътна полиция READPOL с общи усилия да превърнем всеки ден в „Ден без загинали на пътя“. „Остани жив! Пази живота!” апелира Маринов и допълни, че ЗК „Лев Инс“ АД, като дългогодишен лидер в автомобилното застраховане на българския пазар, следва политика за образоване освен на своите клиенти и на обществото като цяло.

 

Той припомни, че още през 2008 г. в партньорство с Пътна полиция и Асоциацията на вносители на автомобили, компанията стартира мащабна национална инициатива под надслов „Пази детето на пътя“. В рамките на кампанията бяха поставени над 300 обезопасителни табели до училища и детски градини. Проведе се широка медийна кампания, както и десетки открити уроци с деца и родители. „През 2021 г., предвид темповете, с които се развива дигитализацията и в отговор на предизвикателствата на новата реалност, разширихме обхвата на кампанията с призива „Пази детето в интернет“, допълни той.

 

„Най-важното е да бъдем отговорни на пътя, да спазваме правилата независимо дали сме шофьори, колоездачи или пешеходци. Отговорното поведение на пътя ще запази безценното, а именно човешкия живот, нашият, на нашите близки и на останалите”, призова Марин Маринов и отговорно заяви, че непознаването на закона не извинява никого, както и никой не може да бъде над закона. Според него е изключителни важно хората да знаят, че шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества, което причинява голяма част от фаталните за съжаление ПТП-та, е инкриминирано в Закона за движение по пътищата, както и да имат предвид, че застрахователната полица в тези случаи не важи.

 

Освен социалните инициативи, ЗК „Лев Инс“ АД поощрява отговорните шофьори чрез вътрешна бонус-малус система, благодарение на която клиентите без виновно причинени ПТП в нарушение и на Закона за движение по пътищата се възползват от значително по-ниска цена при сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и застраховка „Каско“.