Павел Димитров с коментар за защитата на туристическите пътувания в На твоя страна по Нова

1 юни, 2021

Изпълнителният директор на Лев Инс – г-н Павел Димитров, коментира с Георги Георгиев от НОВА ТВ, проблемите с отложени екскурзии и почивки и не върнати пари на туристите.

От началото на пандемията с Covid 19 туроператорите имаха множество затруднения с провалени пътувания. До този момент на засегнатите туристи биваха предоставяни ваучари за бъдещи пътувания, възможност за избор на друга дестинация или връщане на средствата. Повече от година след затварянето на границите започват да изтичат отсрочките за онези, които са решили да изчакат връщане на парите за неосъществени пътувания. Очакванията са в следващите месеци жалбите и споровете между туроператори и клиенти да зачестят. :Малка част от сумите беше покрита от средствата, които туристическите агенции получиха като помощ от Министерството, но пълният размер все още не може да бъде възстановен.

При фалит на туроператор, възстановяването на средствата за неосъществени пътувания става от задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“, която обаче не винаги е в такъв размер, че да покрие всички плащания.

В рубриката „На твоя страна“ Павел Димитров разказа какво покриват застраховките –Помощ при пътуване и Отмяна на пътуване. „Застрахователят би покрил всички разходи по пътуването – както самолетните билети, така и разходите за нощувки и предварително организирани екскурзии,“ обясни г-н Димитров и добави, че освен стандартните рискове, свързани със злополука и акутно заболяване, застрахователите включват и разходи, свързани с лечението и изследвания на Covid 19.

Павел Димитров допълни, че е задължение на всеки застраховател и неговите посредници да информира потребителя какво точно покрива полицата.

Целия материал можете на видите тук