Симеон Нгуен, експерт по киберсигурност и преподавател в Cyber360 Academy, пред „Труд ": „Повишаването на кибер защитата изисква периодични обучения, като абсолютният минимум за всяка компания е разпознаването на фишинг имейли”

26 сеп, 2023

Експертът по киберсигурност, penetration tester и преподавател в Cyber360 Academy Симеон Нгуен коментира пред вестник „Труд” какви са рисковете и най-простите правила за предпазване от атаки, какви нови похвати използват престъпниците в мрежата и каква е ролята на етичните хакери за предпазване на потребителите в дигиталния свят. Той заяви, че растящата дигитализация във всички сфери на живота, по-голямата анонимност в интернет пространството и трудностите при разкриване и задържане на киберпрестъпници предлага на злонамерените хакери възможността да извършват широко мащабни атаки. Влияние оказват и възможностите за значителни финансови печалби, особено когато атаките са насочени към големи корпорации или институции.

„В България, както и в световен мащаб, има разнообразен пейзаж по отношение на зрелостта на киберсигурността. По-големите корпорации и критичните инфраструктурни обекти са склонни да предприемат стабилни мерки за защита. Но има много малки и средни предприятия и представители на държавния сектор, които остават уязвими. Често това се дължи на финансови ограничения или на липса на осведоменост относно важността на киберсигурността. Повишаването на защитата изисква периодични обучения, като абсолютният минимум за всяка компания е разпознаването на фишинг имейли”, алармира той.

Според Симеон Нгуен, че се дава гласност на многото кибератаки, за да могат хората да се замислят и да бъдат по-внимателни и бдителни. Кибер експертът призова да мислите критично и даде конкретни съвети как хората трябва да използват интернет.

„Важно е потребителите да имат силни и уникални пароли за всички свои профили, както и да използват двуфакторна автентикация навсякъде, където това е възможно. Така ще получат есемес, мейл или друго известяване и трябва да добавят код, за да могат да се логнат. Добра практика е да актуализират своя софтуер, да имат надеждна и доказана антивирусна програма и най-важното - да бъдат бдителни и да мислят, преди да цъкат… Малките потребители от 6 до 10 г. трябва да се запознаят с т. нар. дигитално гражданство, да не споделят лична информация като адрес, телефон и да се пазят от непознати лица, които могат да им навредят не само дигитално, а понякога и в истинския живот. По-големите вече трябва да разпознават фишинг измами и да бъдат нащрек за опасен софтуер, да не теглят безразборно торенти, които може да са заразени и да се учат да пазаруват сигурно онлайн”.

Експертът подчерта, че киберсигурността е от критично значение за успеха и психичното здраве на младите хора, които растат изцяло в ерата на цифровите технологии.

А какви са предизвикателствата в професията на етичния хакер, какви са ползите от изкуствения интелект и коя е най-интригуващата кибератака според Симеон Нгуен, можете да прочетете ТУК.