Явор Колев пред bTV: „Ще използвам опита на хакери да откраднат профила ми като чудесен пример за студентите по киберсигурност”

5 май, 2023

Експертът и директор „Информационни технологии и киберсигурност” на Лев Инс - Явор Колев, коментира в ефира на „Тази сутрин” по bTV опитът на хакери да откраднат профила и личната му информация в една от социалните мрежи чрез „зов за помощ”. В лична кореспонденция те го молят да предостави код, чрез който да възстановят откраднат профил на непознато лице, а специалистът веднага разпознава фишинг атаката. Г-н Колев подхожда към ситуацията с чувство за хумор и заявява, че ще я използва като пример за своите студенти по киберсигурност.

Според бившия директор на киберотдела в ГДБОП, този тип атаки са ежедневие, а мишените са хората с по – голяма популярност в социалните мрежи. Г-н Колев сподели, че хиляди стават жертви на този вид престъпления, а можем лесно да се предпазим, спазвайки основни правила за сигурност и киберхигиена.

Примери за превантивни мерки са използването на сложни и различни пароли за различните социални мрежи, мениджър на паролата, антивирусни програми, да ъпдейтваме операционните системи на устройствата си и да не вярваме безкритично на нищо в интернет.

Явор Колев подчерта, че киберпрестъпленията са трансгранични и се извършват на територията на много държави, но обикновено източникът им са страни от бившия Съветския съюз. Киберекспертът добави, че измамите се практикуват както в социалните мрежи, така и чрез имейл и при онлайн търговията, ако използваме лични данни в съмнителни сайтове.