Явор Колев за БНР: Дете, което не споделя, е по-вероятна жертва на киберпрестъпления

17 дек, 2021

Започва тригодишна национална Социална кампания „Пази детето в Интернет“

Явор Колев – директор ИТ и Киберсигерност в Лев Инс даде специално интервю за Българското Национално Радио свързано със Социалната кампания „Пази детето в интернет”, която Лев Инс стартира от 24 декември 2021 година.

Колев заяви, че целта на кампанията е да достигнем до всяко дете в страната, до всеки родител, до всяко училище. Кампанията ще продължи в рамките на тригодишен период. Той добави още, че от следващата седмица започва да работи и сайтът на кампанията - detetovinternet.bg. В разговара с водещата Диана Дончева, Колев беше категоричен, че заплахите във всяка възрастова група са различни, като даде пример с възрастовата група 3-6 години. „В тази съвсем крехка възраст е опасно децата да попаднат на вредно съдържание, което да обърка тяхното съзнание.“ Според Колев едно от решенията е устройствата да бъдат защитени, така че децата да не достъпват вредно съдържание. „Такива програми не са никак скъпи. Те са съвсем възможни за инсталиране на съответните устройства и дават абсолютна защита, така че детето да бъде спокойно, родителите му да са спокойни, когато то е в домашни условия в Интернет чрез някакво устройство.“


В понеделник (20.12.21) Явор Колев и посланикът на кампанията – Олимпийската шампионка по карете Ивет Горанова ще бъдат гости в Сутрешният блок на БТВ. Тяхното участие започва в 8:30 часа.