Явор Колев за БНР: Много деца стават жертви на киберпрестъпления

11 окт, 2022

Киберекспертът заяви, че прекалено много деца стават жертви на киберпрестъпления и трябва да се вземат спешни мерки, включително и законодателни промени.

Директорът ИТ и киберсигурност в ЗК„Лев Инс” АД Явор Колев, даде специално интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на Българското национално радио.

Поводът за интервюто е първата награда, която получи социалната кампания „Пази детето в интернет” на осмото издание на конкурса "Застрахователи за обществото“. Колев е едно от лицата и основен лектор в инициативата.

Явор Колев разясни какви са резултатите до момента от Социалната кампания „Пази детето в интернет”, която старира в края на миналата година, и какви са целите й. "Водещ мотив за провеждането й е повишеното ниво на киберпрестъпността. В доклада на Европол от миналата година се твърди, че киберпрестъпленията в цял свят са се увеличили с над 300%, в това число и престъпленията срещу деца. Това ни даде основание да продължим тези инициативи, с които нашата компания се ангажира, а именно от "Пази детето на пътя“ към "Пази детето в интернет“, тъй като проблемът е сериозен. През първия етап на кампанията успяхме да се срещнем с над 100 000 деца, родители и учители в различни региони и населени места. Целта на кампанията е да достигне до всяко едно дете, всеки един родител".

Цялото интервю с Явор Колев можете да чуете във видеото.