Юксел Касаб с интервю за АБЗ: За професионалните успехи в ЛЕВ ИНС и мотивацията да бъдеш лидер на застрахователния пазар

10 май, 2024

Когато имаш работа, която ти дава възможност да се реализираш напълно и получаваш подкрепа от компанията, тогава идва удовлетворението, заяви Юксел Касаб.

Ръководител Направление „Селскостопанско застраховане” в ЗК „ЛЕВ ИНС” АД - Юксел Касаб, даде интервю за Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). В месечния бюлетина на АБЗ, в рубриката „5 въпроса към…”, Юксел Касаб разказва за професионалния път и мотивацията му да бъде част от компанията, която е лидер на застрахователния пазар.

„Когато имаш работа, която ти дава възможност да се реализираш напълно и получаваш подкрепа от компанията и семейството си, тогава и удовлетворението от свършеното те кара да забравиш умората. Това, че чрез застраховането сте влезли по някакъв начин в живота на много хора, те кара да се чувстваш задължен да не правиш грешки”, казва Юксел Касаб, който е и член на Работната група по селскостопанско застраховане към АБЗ.

Ето и цялото интервю на Юксел Касаб за Асоциацията на българските застрахователи:

- Вашият път към застраховането като професия: случайност или осъзнат избор?

Придобитите знания и професионални умения създават широк кръгозор у човека и в един момент той търси начини да ги приложи в живота си. Ветеринарните, агрономическите и тези по биология са знания, приложими съвместно в застрахователната ми практика. Като добавим към тях и професионален опит в производството на растителна продукция в производствено стопанство, научен сътрудник към Селскостопанска Академия, асистент в Уестърн – Университета на Западно Онтарио, както и в Клиниката за спортни коне в Илдертън, Онтарио, при възникналата възможност да продължа, реших, че пътят ще бъде в застраховането. Вижда се, че не съм сбъркал.

- Кое Ви стимулира да продължавате по този път?

Човек трябва да продължи да се радва на живота във всичките му аспекти, дори когато наистина му е трудно. Когато имаш работа, която ти дава възможност да се реализираш напълно и получаваш подкрепа от компанията и семейството си, тогава и удовлетворението от свършеното те кара да забравиш умората. Това, че чрез застраховането сте влезли по някакъв начин в живота на много хора, те кара да се чувстваш задължен да не правиш грешки, както в професионалната, така и в чисто човешката част и комуникациите. Да разбираш клиентите и хората, с които работиш, да ги накараш и те да те разбират, да говорите на един език, е основното личностно качество, за да се постигне нивото на комфорт, който те кара да продължиш успешно по пътя на професионалното си развитие.

- За да се постигнат професионални успехи в застраховането, освен знания е нужно и …?

Да се мотивираш е най-важното. А за да подхранваш мотивацията си, е нужно да контролираш най-лошия си съветник – егото. Това е първата стъпка - уважението първо към себе си и после към околните. Всички сме закодирани да чуваме хубави неща и да имаме чувство за справедливост, после се научаваме да казваме ,,не’’ и да мислим рационално, но гледайки събеседника си в очите да проявим необходимата коректност.

- Какви са Вашите причини за решението да посветите знанията и част от времето си на общите цели на гилдията?

Животът ме е научил да бъда активен човек, както в работата, така и в личното си време. Например, сега съм студент в Пловдивския Университет, където финансиран от компанията ни, завърших семестриално магистратура и през лятото ми предстои защита на дипломна работа. Да се учи новото в науката, да се споделят новостите, да се ангажира социално - това прави човека да се чувства много пълноценен. Ние, хората, имаме нужда, освен да си комуникираме, да си помагаме и този вид активност определено ми носи радости. Както са казали поколенията преди нас - ,,само това, което си дал, остава при теб”. Социалната и професионална активност носи голямо удовлетворение и бих го препоръчал на всеки.

- Кое Ви кара да се усмихвате в живота извън застраховането?

Извън професионалните си ангажименти се усмихвам заради здравето и семейството си, които мисля, че съм получил като дар от Бог и съм благодарен. Позитивната нагласа, която проявявам към всичко в живота, ме улеснява както в правилната преценка, така и в необходимата комуникация с околните. Най-лесният начин да обезоръжиш омразата, завистта и злото е да им се усмихнеш. А да се усмихнеш на хората и бездомните котета в квартала, на горделивия петел на двора на село или на вярното си куче не е ли найдобрият начин да покажеш , че за кратко си част и имаш място в общото ни дадено безценно благо -живота, че те има и че си полезен.

Интервюто на Юксел Касаб можете да видите на стр. 19 - ТУК!