ЗК „ЛЕВ ИНС” АД застрахова реконструкцията на стадион Spotify Camp Nou 

2 авг, 2023

Kомпанията LIMAK CONSTRUCTION, ангажирана с реконструкцията и увеличение на капацитета на легендарния стадион Spotify Camp Nou, избра за свой доверен партньор по този проект ЗК „ЛЕВ ИНС” АД. Строителна компания, на която беше поверен този проект, се довериха на лидера на българския застрахователен пазар за обезпечаването на „професионална отговорност” при изпълнение на дейността по един от най-мащабните си проекти.

„Това е една от най-големите сделки за тази година на територията на Испания, което доказва високата степен на клиентска удовлетвореност и доверие към ЗК „ЛЕВ ИНС” АД. С гордост поемаме отговорността за безупречното изпълнение на този толкова важен за футболния свят обект, обезпечен от един от най-големите презастрахователи в световен мащаб с кредитен рейтинг – А”, коментира Павел Димитров – изпълнителен директор на ЗК „ЛЕВ ИНС” АД. 

Spotify Camp Nou е най-големият футболен стадион в Европа и четвърти в света с капацитет от 99354 седящи места. Съоръжението е открито официално на 24 септември 1957 г. след около три години и половина строителни работи. Стадионът, обаче, вече изостава сериозно от най-модерните съвременни стандарти, като последното по-значимо обновяване е през 1998 г. След реконсрукцията ще се увеличи капацитета на стадиона до 105 хиляди, което ще затвърди мястото му, като най-големия стадион в Европа.       

Проектът за реконструкция и увеличение на капацитета на Spotify Camp Nou започна през юни 2023 г. и е на стойност 1 000 000 000 евро. Първата фаза на проекта трябва да приключи до ноември 2024 г., когато футболният отбор на Барселона ще се завърне на своя Spotify Camp Nou, но само пред 2/3 от капацитета му. Окончателното ремонтните дейности ще продължат до юни 2026 г.