Педофили „ловуват” в игровите платформи, алармира Явор Колев в ефира на Радио Шумен

8 дек, 2022

Двигателят на социалната кампания на Лев Инс „Пази детето в Интернет” Явор Колев представи пред слушателите на Радио Шумен любопитни данни от практиката си като киберексперт и от срещите си с учениците.

„Капаните в Интернет за децата са много, няма безопасно място, навсякъде в Интернет те могат да станат жертва.”, предупреди той. По думите му, все по-често и в игровите платформи „ловуват” педофили с фалшиви профили на техни връстници. Опитват се да ги учат как да играят по-добре, но в крайна сметка целта е реална среща и сексуална злоупотреба.

„Най-популярното престъпление в Интернет е сексуалното изнудване на деца по две причини. Едната е финансова - те биват изнудвани да плащат пари като откуп за това, че престъпниците притежават техни неприлични клипове. Другата сюжетна линия е за момиче, което се запознава със сексуален насилник. Той използва фалшив профил и я изнудва за повече и повече сексуални материали, а в крайна сметка целта му е се срещне с нея в реалния свят и да я насили.”, подчерта Явор Колев.

 „Много от децата са се срещали с подобни предизвикателства и за щастие са знаели как да реагират. Но има и такива, които не знаят.” Именно затова от началото на годината той провежда открити уроци в учебни заведения в цялата страна и до момента е обхванал повече от 120 000 деца, педагози и родители.

Практиката сочи, че в 95% от случаите злоупотребяващите са мъже на възраст между 20 и 50 години, но има и изключения, за които дори и най-близките им не подозират. „Те са с професии, със среден и дори висок социален статус. Няма външни белези, по които да различим  сексуалния насилник. Освен това те са и много добри психолози, умеят да грабнат вниманието на детето.”,  предупреди Явор Колев. В същото време възрастта на „зарибяваните” деца в интернет става все по-ниска - неприлични снимки получават и първокласници.

Апелът му към всички родители е да отделят повече време за разговори с децата, тъй като доверието е от ключово значение за превенцията и навременната реакция в случай на инцидент. Явор Колев посъветва слушателите да не забраняват използването на глобалната и социалната мрежа на „дигиталното поколение”, а по-скоро да си гарантират достъп и да контролират дейността на децата си. Той посочи, че

Целият разговор на Цветелина Георгиева с Явор Колев за Радио Шумен, можете да чуете ТУК.