Явор Колев в ефира на Bulgaria ON AIR: „Децата масово крият, че са заплашвани в социалните мрежи”

27 фев, 2023

„Тормозът между ученици започва в социалните мрежи, където децата се чувстват по-анонимни, заради което си позволяват да отправят обиди. Това ескалира в конфликт!" За това алармира експертът и директор „Информационни технологии и киберсигурност“ в Лев Инс Явор Колев пред Bulgaria ON AIR. Бившият директор на направлението в ГДБОП обобщи, че повече от година екипът на "Пази детето в интернет" провежда широка обучителна кампания, която за този период е достигнала над 120 000 деца в областните центрове, по-малките общини и села. А изводът е, че много от тях са ставали жертва или поне с тях е имало опити за неправомерна комуникация.

Престъпниците създават профили на връстници на децата, започват комуникация, по-късно им искат снимки, включване на камерата и със записаните по-фриволни изображения започват изнудването. Целта им е не само всеки ден да получават сексуални материали от децата, но и да ги изведат в реалното пространство", поясни той. 

И подчерта, че "родителите не си дават сметка как нещо може да започне в интернет и да приключи с тежко насилие в реалното пространство". 

Според Колев момчетата обикновено не споделят с родителите си или с органите на реда за преживения тормоз, а просто се затварят в себе си. При момичетата пък е възможно да се стигне до влюбване в насилника, тъй като "те са много умели психолози и карат детето да се чувства значимо". 

Целия разговор с Явор Колев можете да видите ТУК:
https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/297014-s-300-e-skochil-kibertormozat-momchetata-malchat-momichetata-se-vlyubvat-v-nasilnika